Jag skriver lite om sociala medier-dieten på TDH.me, för de som gillar sådant.
Tag: sociala medier
-
-
Startsidan är död
Startsidan, denna laddade monstersida på 500 kB med bilder och annonser och menyer och puffar och innehåll och mer puffar och oj vad du ska kunna nå och läsa allt härifrån – helst innan första skärmbilden tar slut. Den är död, den startsidan – kommer aldrig tillbaka.
Fast det har ju inte så många fattat tyvärr. De vill fortfarande ha de gamla bekväma konventionerna med traditionella menyer på bästa platsen, och ett materialflöde till mångt och mycket format av just startsidan som vi minns den. Ni vet, den startsida som egentligen är en halvtaskig tolkning av papperstidningarna sidor, begränsad och skruvad efter tekniken som mer eller mindre hjälper eller stjälper upplägget.
Död.
-
Nej, bloggarna kommer inte flytta till Facebook
Ibland blir jag mörkrädd. Läs tweeten här nedan, från Social Media Return of Investment – och nej, det är inte @TrulyTherese som uttalat orden utan det rör sig om lite livetwittrande från konferens.
Det är oerhört gammal retorik. Möjligen tagen ur sitt sammanhang, men ändå gammal och inte direkt briljant. (more…)
-
Om att twittra konferenser
Du är på en konferens och hör någon smartskalle prata om fantastiska saker. Koncept, tekniker, visdom och lösningar haglar över åhörarskaran – som drar upp sina iPhonar och börjar dela med sig till omvärlden via Twitter (här är jag). Resultatet blir oneliners ryckta ur sitt sammanhang, ofta samma från olika deltagare – som sedan retweetas och sprider sig som en löpeld.
Ger det verkligen något?
Twitterflödet kan absolut vara ett sätt att följa vad som händer på en konferens, men att mata ut brottstycken från allt som händer tror jag inte är den optimala lösningen. Det blir kvantitet före kvalitet, och dessutom lätt missförstånd.
Något att tänka på nästa gång du är på konferens och börjar skriva i Twitter-appen. Det är tillräckligt mycket eko i ekokammaren för mer kvantitet, i synnerhet när många av vår lilla klick är på plats och gör samma sak.
-
Om Katrineholms-Kuriren, kommunchefen och #journalistroll
Jag har följt surret kring kommunchef Mattias Jansson i Katrineholm, och Katrineholms-Kurirens så kallade granskning av densamme. En granskning som blev något annat, för Jansson publicerade frågorna rakt av på sin blogg, samt senare även sina svar.
Först: ja, frågorna är spetsade och journalistens agenda är till synes klar.
Sedan: ett mer riktigt agerande av Jansson hade varit att publicera både frågor och sina svar direkt, och bett om kommentarer. Det hade helt enkelt verkat lite mindre fegt då. Jag har dock full förståelse för frustrerat skjutande från höften, det vill säga direktpublicering av frågorna. (more…)
-
#prataomdet når bortom Twitter
Mitt i julruschen igår så följde jag hashtaggen #prataomdet på Twitter med fascination. Det handlar om att behöva prata om jobbiga saker, eller som det beskrivs på bloggen Prata om det:
I den här bloggen kommer vi publicera länkar och texter där vi pratar om det som vi ofta inte pratar om – gråzonerna, erfarenheterna av sex som är mellan det ”fina” accepterade sexet och våldet, övergreppen. Vi behöver ett språk, vi behöver fundera kring våra egna och andras gränser, om respekt, vilja, lust och rädsla.
Många behöver prata om det, vad nu “det” är – högst individuellt, och jag hoppas att alla hemskheter som uppdagas inte skrämmer bort de som mår dåligt över mindre dramatiska saker. Prata är, oftast, en bra sak tror jag. (more…)
-
Det är lite mycket nu… (vänta, vad?!)
Det är mycket nu, med WordCamp Stockholm såväl som spännande uppdrag och bokarbete. Ber om ursäkt för långa svarstider på e-post samt inte minst ett övergripande lågt tempo i sociala medier från min sida. Det känns aldrig kul, så jag…
Eh. Vänta nu.
Skriver jag faktiskt en bloggpost om att jag har mycket att göra, och ber om ursäkt för att jag inte bloggar mer?
Wake up call.
Nu är det förstås inget sådant, jag har skrivit dylika poster tidigare, och att meddela lång svarstid på e-post här samt på Twitter fungerar faktiskt för mig. På det här lagom omständliga viset vill jag istället påminna alla om att du måste inte alltid vara där, fast internet är always on. Det är okej att ha mycket att göra, att inte twittra en dag, att koncentrera dig på jobbet framför bloggen, eller helt enkelt ta ledigt från datorn en stund.
Längre planerad frånvaro på en annars väluppdaterad blogg eller motsvarande bör kanske meddelas, dina läsare kan trots allt undra vad som försiggår, eller rentav bli oroliga som har hänt åtskilliga gånger på Twitter. Men kortare?
Nej, ta den tid du behöver. Skriv ingen bloggpost om saken om det inte finns något att berätta.
Som nu. För jag har lite mycket nu.
-
Medievärlden tar sommarledigt, använder nätet
Jag gillar Medievärldens tilltag, att publicera en mashup av nyheter från andra källor medan man tar sommarledigt. Det är snyggt och trevligt av dem.
Att man sedan tar ledigt över sommaren, något de haft ett bra tag redan, känns förstås helt fel, men det är en annan femma.
-
Ge mig dina fem bästa RSS-flöden!
Trogna läsare minns kanske att jag länkade en post på TDH.me om ett RSS-experiment. Kort kan man säga att jag vill undvika redundansen mellan RSS och Twitter – det är mycket av samma och ekot bland alla sociala medier som jag håller ögonen på tar upp mycket tid och energi.
Eller: jag vill balansera mina RSS-prenumerationer mot Twitter, så att det inte blir så mycket dubbelmatning av informationen.
Experimentet går bra så här långt, men att utvärdera efter en vecka, eller ens två, är helt enkelt inte görbart. Så det får helt enkelt ticka vidare. Jag återkommer i ärendet.
Så länge vill jag ha dina fem bästa/mest intressanta RSS-flöden!
Detta är förstås ett steg i ledet att hitta den perfekta prenumerationsmixen i Google Reader, som fungerar bäst gentemot Twitter för min del. Självfallet kommer jag dela med mig av resultatet längre fram.
Länka loss i kommentarerna vetja, eller twittra mig (med hashtagen #femrss) om du föredrar det.
-
Manifest #2: Balansera det sociala ekot
Sociala medier är en del av vardagen för väldigt många människor idag. Vissa av oss använder det (åtminstone delvis) som ett arbetsverktyg, andra enbart för nöjes skull. Oavsett vad du har för mål med din närvaro på de sociala nätverken och tjänsterna så är det lätt att sprida ut sig själv lite väl tunt. Eller bidra till det sociala ekot.
Det finns en bra engelsk term: echo chamber. Den känns väldigt lämplig just nu, när jag ska kritisera masspumpning av statusuppdateringar, tweets och jaikar, över de tillgängliga största nätverken. (more…)
-
Kärleken är stor i bubblan
Responsen på min post om skilsmässan i lördags har varit stor, värmande, och oerhört uppskattad. Kärleken är helt enkelt stor i bubblan, bland läsarna här på bloggen, och över huvud taget online verkar det som. Jag är inte direkt förvånad, bara glad och rörd över att det faktiskt är så. Tack igen, verkligen.
-
Om att bryta upp (eller: varför jag varit så tyst på sistone)
Som regelbundna läsare vet brukar jag inte skriva om direkt privata saker, men det här är något som behöver sägas publikt. Det har helt enkelt påverkat mig och vad jag gör lite för mycket för att inte vara öppet. Transparens ni vet.
Kanske har ni märkt att jag varit såväl tystare som mindre aktiv än vanligt, bara lite mindre av mig över huvud taget de senaste månaderna. Andra, privata, saker har tagit energi, och det påverkar.
För en månad sedan separerade jag och min fru.
Vi lever åtskilt, egna liv, och avslutar det vi byggt upp de senaste tolv åren bäst vi kan.
Det tar på krafterna, fast det är rätt sak att göra. (more…)