Mobiloperatörerna tvingar dig till WyWallet

Snart kommer du vara tvungen att vara kund hos WyWallet om du vill göra någon form av köp via SMS. Bakom WyWallet står Telia, Tele2, Comviq, Halebop, Telenor samt Tre, fast under namnet 4T Sverige AB, och de är inte sena med att tvinga in dig i betaltjänsten. Det här fick jag per SMS i morse, efter flera påtryckningar och påminnelser om WyWallets existens.

Hej. Nästa gång du gör ett SMS-köp, t ex köper en SMS-biljett, kommer du i och med köpet, att bli kund hos WyWallet. WyWallet är en tjänst vi startat tillsammans med Telia, Tele2 och Telenor för att du ska kunna göra betalningar med mobilen. Som kund hos WyWallet kommer dina SMS-köp även fortsättningsvis hamna på din mobilfaktura.  Klicka på länken för WyWallets villkor och ytterligare information om tjänsten samt möjlighet att tacka nej.  https://tre.wywallet.se/merinfo Observera att det efter den 31 jan 2013 inte längre är möjligt att göra SMS-köp via 3s mobilfaktura om du inte är WyWallet-kund. Mvh 3

Med andra ord, vill jag köpa en biljett med SMS måste jag godkänna WyWallets villkor och bli kund hos dem. Det här sker per automatik, utan att jag får möjlighet att läsa igenom och godkänna några avtalsvillkor.

Om vi bortser från det faktum att det här helt enkelt måste vara monopolmissbruk, eller i minst fall kartellverksamhet, så bör alla ta sig tid att läsa igenom WyWallets avtal (PDF). Det här är från punkt 20.1.

Kunden medger att 4T samlar in, registrerar och behandlar Kundens personuppgifter, exempelvis namn, personnummer, adressuppgifter, datum för inköp, hos vilken Handlare inköp gjorts, i förekommande fall uppgift om kreditbelopp, samt övriga uppgifter i syfte att erbjuda, hantera och uppfylla 4T:s åtaganden avseende WyWallet enligt detta Avtal eller andra särskilda villkor som ingåtts med Kunden samt för registervård.Personuppgifterna kan komma att utgöra underlag för marknads- och kundanalyser, affärsutveckling, statistik, riktade informations- och marknadsföringsinsatser samt riskhantering. Med riskhantering avses även att göra kreditbedömningar. Personuppgifter kan komma att lämnas vidare till ombud, underleverantörer, till berörda Handlare, kreditpartners eller andra partners till 4T i samband med tjänster som dessa utför åt 4T eller tillsammans med 4T.

Vill du inte vara med längre? Punkt 20.2:

Kunden har alltid rätt att säga nej till att Kundens personuppgifter användas för ändamål som rör direkt marknadsföring genom att skriftligen anmäla det till 4T, Box 1010, 621 21 Visby.

Med andra ord, WyWallet kan ta allt du gör och analysera det bäst de vill, samt sedan dela med sig av datan. Det i sig är inte unikt, du har säkerligen godkänt flertalet avtal på nätet, hos Google exempelvis, som säger snarlika saker. Skillnaden är att WyWallet kan knyta all den här datan till din person, och där du på nätet kan välja att vara hyfsat anonym, är du här helt analyserad. Claes Magnusson är inne på samma spår i den här artikeln från i juni förra året. Där får 4T:s Adam Hasslert avsluta med följande friskrivning, rörande de galna avsägelsereglerna.

Det är vår advokatfirma som tagit fram det här avtalet. Vi har kommit fram till att vi ska ändra det där. Man ska inte behöva skicka ett fysiskt brev utan man ska kunna mejla in till oss istället

Inget har dock ändrats, det är fortfarande snigelpost som gäller om du inte vill att WyWallet ska använda dina personuppgifter och din köphistorik.

Mobiloperatörernas agerande är i mina ögon riktigt ruttet.

  • Kunderna tvingas in i WyWallet, annars tar mobiloperatörerna bort möjligheten att betala med SMS.
  • WyWallet samlar in dina personuppgifter, ditt köpbeteende, och gör så gott som vad de vill med dessa – såvida du inte skriver ett brev till dem.
  • Mobiloperatörerna nyttjar sin gemensamma situation likt en kartell, och skapar en tjänst i WyWallet som får de facto monopol på SMS-betalningar.

Du kan säga nej till WyWallet (via din mobiloperatör), men då får du som sagt inte betala med SMS längre. Det är precis vad jag tänker göra, för så här får det inte gå till.