Apple pratar Leopard, iPhone och Safari till Windows

WWDC07WWDC är en besvikelse så här långt. Ingen ny iMac har utannonserats som jag hoppades (tisdag var ju min gissning) och även om det är ett par dagar kvar så är det tveksamt om det blir något mer.

Steve Jobs skulle nog vilja prata om biffade iMacar i sitt keynote-tal, vilken kan kollas på apple.com förstås.

iPhone, en gäspning

Annars är det iPhones släppdatum som gäller. Det blir den 29 juni i USA, inget nytt på Europa-fronten. Man har i alla fall uppdaterat iPhone-sidan, men jag är sådär totalt ointresserad av en iPod-lur faktiskt. Suget efter nya mobiltelefoner har varit totalt borta det senaste året och iPhone återuppväcker inte känslan. Kanske hade det varit annorlunda om det varit en 3G-lur, men nu är det inte så och då överväger jag den inte ens.

Ja, jag vet att just du tycker annorlunda. Hårt.

Leopard betydligt tuffare

Jag säger bara: Spaces!

Leopard på promovisApple gör det igen, innovativa som fasen? Nej, det är inget nytt – i Linux-världen har man kört med flera terminaler och grafiska skrivbord hur länge som helst. Faktum är att det är en av sakerna som gjorde det svårt för mig att lämna Ubuntu för knappt ett år sedan, man kan få till ett ruggigt effektivt arbetsflöde med flera skrivbord med olika uppsättningar program.

Leopard, som alltså är uppföljaren till den nuvarande OS X-versionen, kallad Tiger, kommer först till hösten. Det är synd, jag hade velat ha det tidigare, men det kan inte hjälpas. En mängd smarta uppdateringar, en ny Finder (tack för det) och lite smått och gott gör det till en självklar uppgradering. Inte så dyr heller, $129 i USA vilket betyder runt 1 500 kr här om jag skall gissa. Macofiler vet nog mer vad Apple brukar ta.

Safari för Windows

Safari 3.0Varför? Som webbutvecklare kan det ju klart vara bra och ha, och det är förstås en av sakerna man hoppas åstadkomma med Safari-släppet till Windows. Det rör sig för övrigt om 3.0-betan, vilken även är ute till Mac och som jag kör just nu på kul.

Men varför?

  • Pengar! Apple tjänar pengar via sökningarna i webbläsaren, del av Google-kakan helt enkelt.
  • Marknadsföring! Man hoppas självfallet på att locka till sig nya Mac-användare med hjälp av Safari, det blir en mjukvaruambassadör liksom iTunes är.
  • Bättre Safari! Fler användare ger fler buggrapporter, samt bättre stöd för webbplatser för Safari-surfarna. Nu är inte det ett så hemskt stort problem längre, Safari är ganska tålig och snäll mot (någorlunda) valid webbkod, men ändå.

Jag har slösurfat i Safari 3.0-betan till Mac idag och märker inga tokigheter. Läs in dig och ladda ner.

Mac som speldator

Ja, jag är ironisk. Visst, Electronic Arts skall börja porta sina tyngre titlar till OS X (bara Intel-Macar dock, folks) men de gör det via Transgamings emuleringsbibliotek. Med andra ord, vill du spela på din fräscha Mac – BootCampa in Windows XP istället.

Var är hårdvaran?

Ingen ny hårdvara alls så här långt på WWDC. Att prata släppdatum för iPhone räknas inte. Visst, man uppdaterade Macbook Pro nyligen, men det är tamt. Och var är iMac-uppdateringen, som sagt? Håller man på den till Leopard-släppet eller vad är tanken?

Jag är besviken. Jag ville ha en biffigare iMac i 24-tumsklassen. Nu måste jag ta mig en funderare, för visst kommer det en ny iMac snart, det är en himla massa dagar sedan den produktfamiljen rördes. Visst, just 24-tummaren kom i september förra året, men ändå…

Det får kanske bli en Mac Pro med två-tre 22-tumsskärmar från Viewsonic.

Följ WWDC på Macrumors, TUAW, klassikern MacInTouch eller varför inte svenska MacWorld eller Macfeber!