I dag blev det klart att en dator (samt mobil och surfplatta) inte är en TV, och det betyder att Radiotjänst inte kan avkräva dig TV-licens för datorer. I ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen konstateras att en TV är en enhet med TV-mottagare, samt att webbsändningar inte är att klassas som TV-sändningar och därmed inte ska beläggas med TV-licensavgift. Så långt är allt vettigt, klokt och bra. En stor applåd till Nicklas Nygren, som tog fajten med Radiotjänst.
Tag: hett
-
-
Så ber du om en praktikplats
Det är tydligen så att elever uppmanas börja bearbeta arbetsplatser rörande höstens praktikperioder, i alla fall av min inkorg att döma. Inget ont om det, men genomförandet på många av dessa mejl från eleverna är under all kritik.
-
Odd Alice vill (kanske) ha dig
Det går bra för Odd Alice, webbyrån som jag driver med andra briljanta typer. Vi har roliga kunder och meningsfulla projekt, och en arbetsmiljö så långt från stelbent du kan komma. Just nu är vi sju personer som jobbar med Odd Alice på heltid; fem anställda och två med långtidskontrakt.
Vi behöver förstärkning. Frilansare är bra, vi har en hel del fina sådana relationer, men nu känner vi att ytterligare en anställd hade varit att föredra för att ta oss vidare. Odd Alice har aldrig varit tänkt att bli en storbyrå, faktum är att jag hade en shortlist på personer när vi startade och de jobbar nu i företaget. Verkligheten har dock gjort sig påmind, intressen och inriktningar, samt inte minst behov, har förändrats, så nu står vi här.
-
Le Grand Comptoir, eller 2013 års bästa måltid
Vem kunde tro att bland de bättre måltiderna under 2013 skulle intas på ett brasserie mitt på Oslos flygplats Gardemoen? Det var inte väntat för mig i alla fall, inte heller det hjärtliga bemötandet som gästerna förärades, viljan att göra alla till lags, och ett till synes sant nöje från servitörer.
Den här texten skrevs i november 2013, glömdes bort, och prånglas nu helt sonika ut till intet ont anande läsare.
-
Fundering kring innehåll och publicering
“Den journalistiska webben” skrev jag nästan, men kom snabbt fram till att det var en dålig inledning på den här posten. Men det finns inte så många bättre, eller rättare sagt, så många inledningar som faktiskt fungerar. Det hela bottnar i att jag är, fortfarande, besatt av publicering av innehåll, främst (men inte uteslutande) online. Jag fastnade vid bloggar av samma anledningar som jag trycker på för bättre iOS-appar och Newsstand-lösningar. Min fascination för publiceringssystem kommer från samma håll.
Mest av allt är jag osunt beroende av innehåll, bra sådant. En gång i tiden startade jag en sajt som hette AlfaWeb, sprungen ur en serie insändare jag skickade till Sydsvenskan, och på den vägen är det. Ungdomssynder lever kvar hos mig, det är därför jag fortfarande är intresserad av något så nischat och icke-kommersiellt som rollspel, och av samma anledning har jag svårt att släppa tv- och datorspelens värld. Den må förvisso vara på god väg att bli mobilspelens värld (jag drev en sajt som hette Mobilspelaren innan det var coolt bland kidsen), men plattformen är irrelevant för mig. Xbox One eller iPad, det spelar mindre roll, även om det oftast (och än så länge) rör sig om markant olika upplevelser.
-
Shrtnws är tillbaka
På senaste (sista?) 24 Hour Business Camp byggde jag och mina kollegor på Odd Alice nyhetstjänsten Shrtnws. Under dryga månaden publicerade vi korta nyheter i flera olika kanaler, med betalande sponsorer. Dessvärre blev det inte mer än så den gången, av flera skäl, och tjänsten lades på is.
Tills i dag, för Shrtnws är tillbaka i ny form, snabbare och mer lätthanterlig. Jag skriver mer ingående om bakgrunden på TDH.me för den som är intresserad.
Precis som förra gången handlar det om korta snabba nyheter, ofta med tillhörande länk för mer läsning. Kvar är även möjligheten att läsa nyheterna var du vill, nästan i alla fall. I dag finns Shrtnws på Twitter, App.net, Facebook samt Tumblr. Framöver blir det fler platser, samt en fullskalig sajt förstås.
-
Livet just nu i en punktlista
Det är väldigt tyst här just nu. Jag ska prata mer om hur jag tänker kring just det längre fram, men kort kan vi väl konstatera att jag just nu skriver desto mer på engelska, på TDH.me som är min engelskspråkiga sajt, samt förlägger en hel del av skrivtiden utöver det till triviala saker som böcker och tweets.
Nog om det just nu. Här är livet just nu, i en punktlista så att alla hänger med.
- Låt oss börja med bokskrivandet. Den fjärde utgåvan av Smashing WordPress: Beyond the Blog kommer i vinter, förhoppningsvis på den här sidan årsskiftet men det beror på WordPress-versionernas faktiska lanseringstempo och publiceringsapparaten. Jag lovar inget.
- Det blir en uppdaterad utgåva av eboken The Writer’s iPad med, gratis för alla som köpt den första från mig förstås (så köp om du inte redan gjort det). Skulle tro att det blir slutet av november för den här.
- Odd Alice, webbyrån som jag driver, växer så det knakar och har roliga kunder. Bland annat slänger vi ut Episerver på ännu en plats, och bygger API:er, appar, samt filar på en podcast. Mer om sådant allt eftersom det händer och blir officiellt, och då på hemsidan snarare än här.
- Internetdagarna tar en hel del tid för mig nu, jag driver nämligen två spår/dagar: En dag med WordPress samt Det är innehållet som räknas respektive. Missa absolut inte att köpa biljett till dessa (begränsat med platser) för det är oklart hur det blir med livesändning tyvärr. Boka med koden IND13 så får du 20% rabatt, och gör du det bums får du en t-shirt, tror jag bestämt.
- Ja, det börjar bli dags för en #wpbar i Stockholm. Jobbar på’t.
- Jag länk-kommenterar ganska friskt just nu, och har gjort de senaste månaderna. Följ @tdh på Twitter, eller om du så föredrar så följer du Tumblr-bloggen TDHFTW, som får alla länkarna med. Fast just nu, i skrivande stund, så är kopplingarna trasiga så klart. Ironiskt.
- E-posttidningen Appmagasinet har utkommit med fyra nummer så här långt. Från och med nästa nummer blir det lite mer innehåll per nummer, men vi håller kvar vid torsdag eftermiddag som publiceringsdag (en gång i veckan alltså), och naturligtvis är Appmagasinet helt gratis och spamfritt. Teckna en prenumeration på hemsidan, och/eller läs äldre nummer via länkarna på bloggen.
Och som alltid, prata gärna med mig, helst på Twitter men övriga kanaler fungerar med.
-
Internetdagarna 2013 – biljetterna är släppta
Biljetterna till årets upplaga av Internetdagarna är släppta. Läs mer samt köp biljett här.
I år är det som sagt lite annorlunda. Besökare går på gemensamma keynotes (uppställningen är inte så pjåkig), men sedan går man till det spår som bokats. Du köper alltså biljett per dag, får alla keynotes, och ett spår/dag. Alla spår sköts av respektive spårägare, och nej, det är inte gratis att ha ett spår så sugna sponsorer får gärna höra av sig.
För ja, jag ansvarar för två spår, ett per dag lämpligt nog:
En dag med WordPress, den 25 november.
WordPress är världens största CMS. Oavsett om din webbplats är liten eller stor så är oddsen med andra ord rätt stor att du använder WordPress – från bloggar till företagssidor, vidare till tidningar och sociala nätverk. WordPress är dessutom öppen källkod, vilket gör det till ett publiceringsverktyg i demokratins tjänst.
Det är innehållet som räknas, den 26 november.
Alla kan publicera. I dag handlar det mer om vad man publicerar, hur man gör det och om någon faktiskt läser. På webbpubliceringsdagen pratar vi redaktionellt arbete, fungerande annonsmodeller, betalväggar, publiceringssystem, hur man sprider sitt innehåll och mycket mer.
Platsantalet är begränsat, så vänta inte för länge med att boka biljett. Det blir två grymma dagar, missa inte!
-
Tre låter dig betala appar med mobilen, SMS kräver fortfarande WyWallet
Mobiloperatören Tre erbjuder sina kunder att betala för sina appköp i Google Play-butiken på mobilfakturan, meddelas det i ett pressmeddelande. Telenor har sedan tidigare ett liknande erbjudande enligt Mobil.
Så här låter det i ett pressmeddelande från Tre:
– Vi strävar alltid efter att förenkla för våra kunder och samarbetet med Google gör det smidigare för kunderna att använda Google Play-butiken, säger Nicholas Högberg, VD på 3 Sverige.
Fina ord, och ingen dålig idé. För mig smakar den dock lite illa, för tydligen är det helt okej att betala för appar på mobilfakturan, men ska du köpa SMS-biljetter så måste du använda WyWallet. Ni minns förstås debaclet med just WyWallet, något som på intet sätt förenklade för några kunder.
Ingen kan väl tycka att det här vare sig låter eller känns rimligt, inte sant?
-
The Writer’s iPad finns ute nu
Vi tar det viktigaste först. Min ebok The Writer’s iPad finns ute nu. Den kostar $3,99 (runt 27 kr) om du köper den från mig, men moms (25% för eböcker) tillkommer, så det blir 34 kr ungefär. Det är den värd tycker jag, fast jag är ju något partisk, så jag låter Martin Ackerfors tycka till i stället:
För alla som någon gång övervägt att använda en iPad för författande är @tdh:s The Writer’s iPad given läsning. Spana in den på tdh.me.
The Writer’s iPad är alltså en ebok om att använda iPad för skrivande. För det går utmärkt, det har jag bevisat gång på gång genom att skriva allt från artiklar och bloggposter, till delar (och hela, faktiskt) böcker med paddan som främsta verktyg. Allt du behöver är rätt kombination av appar och tillbehör.
-
WordPress på Internetdagarna i november
I november är det dags för Internetdagarna, nu med ett helt nytt koncept. Under två dagar blir det “ett femtontal arrangemang”, ett koncept som beskrivs ingående i en bloggpost.
Den 25–26 november kommer ett femtontal olika events med fokus på Internet ur olika perspektiv att husera på Internetdagarna. Som besökare väljer du det event som intresserar dig mest och följer sedan det under hela dagen – något vi hoppas ska ge dig möjlighet till fördjupning och diskussion med andra som är intresserade av samma ämne.
Nytt är även ett lägre pris, 1 000 kr för en dag eller 2 000 kr för två dagar, exklusive moms.
-
Det är dags att lägga ner TV-licensen
Numera ska du betala TV-licens om du har en enhet som kan ta emot TV-sändningar. I verkligheten betyder det att även datorer, tablets och dylika mobila enheter med tillgång till internet nu är licensbelagda. Det rör sig, som det påpekades i den här artikeln hos Computer Sweden, om 150 kr extra per månad för en internetanslutning, oavsett om du tittar på traditionell TV eller ej.
Absurt. Ungefär lika absurt som det här uttalandet, från samma artikel:
– Det handlar inte om att vi ska jaga personer med datorer. Men det har blivit så att fler manicker har blivit avgiftspliktiga. I dagligt tal kanske man uppfattar det som att vi jagar folk, men det vi gör är att föra en dialog om deras eventuella tv-innehav, säger Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst.
TV-licensen har blivit en internetlicens i praktiken, vilket betyder att alla ska betala – utom företag som kan “plombera” sin utrustning genom att lova och svära att de blockerar TV-sändningar. Det är ett alternativ som privatpersoner inte ges, vilket är upprörande och stärker argumenten för att TV-licensen är en straffskatt och inget annat.
-
Du behöver inte WyWallet
Det här kom i dag per SMS:
Hej. Du har väl inte missat att SMS-köp och andra mobila betalningar efter 31 jan kommer att skötas av WyWallet, en betalningstjänst vi startat tillsammans med Telia, Tele 2 och Telenor. Skicka “JA” till 71798 så kan du fortsätta att betala dina SMS-köp via din mobilfaktura. Gör du ingenting kommer du att bli uppmanad att registrera dig nästa gång du försöker göra ett SMS-köp. Flera av landets kollektivtrafikbolag har valt egna biljettlösningar. Vänd dig därför till ditt lokala kollektivtrafikbolag för information om hur du löser biljett efter 31 januari. Läs villkor på http://wywallet.se/villkor och läs mer om WyWallet på http://m.tre.se/wywallet Mvh 3
Innan du accepterar WyWallet och deras horribla villkor, vilka diskuterats ingående tidigare, så ifrågasätt ifall du behöver dem. Stockholmare som vill köpa SL-biljetter med SMS gör det med en annan aktör så ni kan skippa WyWallet för det ändamålet, och så är fallet på andra platser i landet med. Svidande kritik mot WyWallet och mobiloperatörernas agerande om något.
Själv vägrar jag godkänna WyWallets villkor, inte minst för att hela företaget bakom är ett hån mot fri konkurrens eftersom de fyra mobiloperatörerna är ägare. Bojkotta WyWallet du med, sök alternativ, och visa att det här inte är i kundernas intresse. Med lite tur läggs spektaklet ned och mobiloperatörerna inser att transparens och tydlighet mot kunderna är något alla tjänar på.
-
Allt är inte bra nog för att publiceras
Just nu pågår #blogg100, en utmaning startad av Fredrik Wass med över 500 bloggar som deltar. Utmaningen består i att skriva en bloggpost om dagen i 100 dagar, och hyllningskören låter inte vänta på sig. Dels för att det är ett kul tilltag, och dels för att Wass – liksom många andra (jag inräknad) – har sina cheerleaders som hejar på. Inget ont om det, så fungerar det helt enkelt.
Själv deltar jag inte, eftersom #blogg100 är tänkt som en utmaning, och en bloggpost om dagen är inte en utmaning för mig. Jag jobbar med att skriva, bland annat, och även om jag planerar mitt skrivande så är snittet långt över en post dagligen. Så är det inte för alla, de flesta prioriterar bort sina bloggar till förmån för annat som upplevs viktigare och mer akut. #livet, som det hade hashtaggats på Twitter, tar plats och för de allra flesta är bloggen ett sidoprojekt. Inget konstigt med det heller.
En utmaning som #blogg100 kan ändra på det, precis som NaNoWriMo. I bästa fall ger det en vana att skriva dagligen, vilket är bra. Bra skribenter, oavsett om de är författare, journalister, bloggare eller kolumnister, skriver så gott som dagligen. Att skriva är ett hantverk, det behöver utövas, och vem som helst kan lära sig att skriva.
Det betyder inte att allt som skrivs bör publiceras.
-
Här är The Writer’s iPad
Jag har skrivit en ebok som heter The Writer’s iPad. Den handlar om hur man som författare, skribent, journalist, ordkonstnär, poet, eller vad man nu vill kalla sig, kan använda sin iPad för att producera ännu fler ord. Läs mer om The Writer’s iPad här.
Eboken kommer i slutet av februari och/eller i början av mars, beroende på vilket format och vilken ebokhandel du föredrar. Naturligtvis återkommer jag med mer information när det närmar sig.